Griepvaccinatie 2017

 

De jaarlijkse Griepvaccinatiecampagne is weer geweest

Aan onze patiënten werd de griepvaccinatie gegeven op donderdag 26 oktober in ons gezondheidscentrum op de Arnhemsebovenweg 285 E te Driebergen.

Heeft u geen vaccinatie gehad en denkt u er wel voor in aanmerking te komen? Meldt het aub bij onze assistente.

 

Voor wie is de jaarlijkse griepprik?

De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Dat zijn:

mensen van 60 jaar en ouder; mensen met hartziekten, dit zijn veelal mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan; mensen met longziekten zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem; mensen met diabetes (suikerziekte), niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een dieet volgen; nierpatiënten, vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling, bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met HIV zijn geïnfecteerd, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen met kanker die chemotherapie of bestraling ondergaan; kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen); verstandelijk gehandicapten die in een instelling wonen.

Voor deze mensen is het belangrijk dat zij jaarlijks tussen half oktober en half november de griepprik halen. Dat geldt ook voor vrouwen uit bovenstaande groepen die zwanger zijn. Er is geen reden om de griepprik dan over te slaan.

De griepprik maakt de kans om griep te krijgen veel kleiner. Als u toch griep krijgt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans dat u complicaties krijgt zoals longontsteking of dat uw ‘eigen’ ziekte verergert.

Kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar oud die voor de eerste keer tegen griep gevaccineerd worden, krijgen twee griepprikken (twee keer 1 volledige dosis), met een tussenperiode van 4 weken. Dit is nodig om het lichaam voldoende afweerstoffen tegen de griep aan te laten maken.